Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@12:46:29 GMT

موزه چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۷۷۷۸۱

موزه چیست؟

مدیر گروه پژوهش هنر دانشگاه هنر اصفهان گفت: محدوده‌ موزه در تعاریف پیشین بسیار کوچک می‌شد، چراکه برخی موزه‌ها دغدغه تغییر و بهبود فرهنگ یک منطقه در جهان را دارند و می‌توان گفت در حال حاضر تعریف موزه برای یک شهروند اروپایی با یک شهروند در آفریقای مرکزی فرسنگ‌ها تفاوت دارد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، صدرالدین طاهری، مدیر گروه پژوهش هنر دانشگاه هنر اصفهان در گفت‌وگو اینستاگرامی با موضوع "چیستی موضوع" اظهار کرد: با وجود درخواست موجود از من جهت ارائه تعریف شخصی خود از موزه، هنوز نتوانستم تعریفی که جامع و مانع باشد را بیابم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موزه به حدی مرزهای خود را در سده ۲۱ تغییر داده که نمی‌توان تعریفی که در برگیرنده فعالیت تمامی موزه‌های جهان باشد را یافت. این خاصیت پسامدرنیته است که راجع به بسیاری از مسائل تعریف قطعی وجود ندارد. آنچه که در تعریف پیشین موزه بارز است نگهداری اشیا در موزه است. مرزهای مفهومی و گستره‌ی کار موزه به قدری گسترش پیدا کرده است که ارائه تعریفی دقیق را سخت می‌کند.

وی ادامه داد: اگر بخواهم عناوینی را به تعریف جدید موزه اضافه کنیم باید یک مسئله مهم را مد نظر قرار دهیم و آن این است که موزه در یک مسیر تاریخی جانشین نهادهایی شده که در دوره‌های قبل شیء مقدس را نگهداری می‌کردند. با تشکیل جوامع بزرگ‌تر نیایشگاه‌هایی که محل نگهداری این اشیا مقدس بودند جای خود را به کاخ‌ها دادند و افراد عادی جامعه حق دیدن اشیا از نزدیک را نداشتند بنابراین این اشیا مخاطب محدودی داشتند.

طاهری در خصوص گردشگری تاریخی موزه از گذشته تاکنون، اظهار کرد: موزه در یک گردش تاریخی جانشین این دو بنیاد (نیایشگاه و کاخ) شد، با این تفاوت که اشیایی که در موزه‌ها نگهداری می‌شوند نه الزاماً اشیای فوق‌العاده خاصی هستند و نه همگی از قدمت تاریخی بالایی برخوردارند؛ بنابراین ارزش‌های تاریخی و مادی دیگر چندان مطرح نیستند همچنین گستره ارتباط موزه‌ها با مخاطبینشان بسیار عمیق‌تر شده است.

مدیر گروه پژوهش هنر دانشگاه هنر اصفهان در پاسخ به این پرسش که آیا تعریف موزه نمی‌توانست ساختارهای بنیادین را حفظ بنماید و چه چیزی‌هایی به عنوان ساختار اصلی باید در نظر گرفته شود، تصریح کرد: در دوره پسامدرن مفاهیم اساساً از تعریف می‌گریزند و هر حد و چارچوبی که در دهه گذشته برای دانشی تعریف شده یا به طور دائم ناچار به تغییر آن بوده‌ایم یا اینکه پس از مدت کوتاهی تعریف معنای خود را از دست داده است.

وی اظهار کرد: با اینکه سال‌ها است با تعریف پیشین موزه در ارتباط بوده‌ایم و در پایان هر رساله یا پایان نامه‌ای آن را ذکر کرده‌ایم، محدوده‌ی موزه در این تعاریف بسیار کوچک می‌شد چرا که ما موزه‌هایی داریم که دغدغه تغییر و بهبود فرهنگ یک منطقه در جهان را دارند و می‌توان گفت در حال حاضر تعریف موزه برای یک شهروند اروپایی با یک شهروند در آفریقای مرکزی فرسنگ‌ها تفاوت دارد.

طاهری افزود: باید به دنبال تعریفی بسیار جامع و قابل تعمیم باشیم به گونه‌ای که درک آن برای تمامی جوامع آسان‌تر باشد. بد نیست که بتوان یک سویه شرقی یا خاورمیانه‌ای به این تعریف بدهیم مانند اینکه موزه در تعریف متفاوت من " محلی است که می‌توان آن را حافظه جمعی مردم یک اقلیم خواند". بنابراین هر یک از موزه‌های موجود در ایران یا جهان به نوعی خاطرات چند نسل که بخش مهمی از جامعه را تشکیل می‌دهند، نگهداری می‌کنند و مکانی هستند که هویت ما در آن تعریف می‌شود و در صورت کوچک‌ترین آسیب به این موزه‌ها می‌توان گفت هویت ما آسیب دیده است.

طاهری خاطرنشان کرد: خواهان تعریفی جامع و کاملی هستیم که حداقل تا چندین دهه نیازمند تغییر یا ارائه تعریف جدید برای موزه نباشیم. ویژگی این چنین تعریفی این است که به دنبال مرزهای قطعی نگردیم. موزه‌ها مکانی هستند که از برهم کنش حافظه‌های فردی ایجاد می‌شود و حافظه فردی در آن پدید می‌آید. شاید این تعریفی باشد که برای تک تک موزه‌ها حتی موزه‌های طبیعی به نوعی صدق می‌کند. همچنین پا فشاری بر محدود کردن تعریف آن را بی اعتبار می‌کند و تعریفی که در آن موزه مکانی بسیار فاخر و دور از دسترس و جا از سایر نهادها معرفی شود خیلی زود رنگ می‌بازد.

کد خبر 434383

منبع: ایمنا

کلیدواژه: دانشگاه هنر اصفهان موزه موزه داری پژوهش هنر موزه هاي جهان هنر پست مدرن شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق یک شهروند موزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۷۷۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلی تمام اماکن تاریخی و فرهنگی فارس در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس، از تعطیلی اماکن تاریخی– فرهنگی استان در روز شنبه، پانزدهم اردیبهشت‌،سالروز شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان، محمد ثابت‌اقلیدی، امروز_ پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ اظهار کرد: به مناسبت فرارسیدن شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) اماکن تاریخی فرهنگی تحت پوشش این اداره کل در روز شنبه پانزدهم اردیبهشت تعطیل خواهد بود.

وی افزود: در این روز مجموعه‌های تاریخی- فرهنگی حافظ، سعدی، ارگ کریم‌خانی، موزه سنگ‌های تاریخی هفت تنان، موزه پارس، موزه گرمابه وکیل در شیراز تعطیل است.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس همچنین تاکید کرد: میراث‌های جهانی تخت جمشید و موزه تخت جمشید، پاسارگاد، بی‌شاپور، تنگ چوگان، موزه بی‌شاپور، کاخ اردشیر فیروزآباد، کاخ ساسان سروستان، مجموعه‌های باستانی نقش رستم و نقش رجب و موزه مردم‌شناسی کازرون، نیز پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان نخواهد بود.

کد خبر 750053

دیگر خبرها

  • نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی
  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • موزه‌ها شنبه تعطیل است
  • اماکن تاریخی فارس در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل است
  • تعطیلی تمام اماکن تاریخی و فرهنگی فارس در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • اماکن تاریخی فارس در سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) تعطیل است
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • رایگان و یا نیم بها بودن ورودی اماکن تاریخی استان برای برخی از گروه‌ها
  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • این افراد می‌‎توانند رایگان از اماکن تاریخی کرمانشاه بازدید کنند