Web Analytics Made Easy - Statcounter

عصر ایران؛ امید جهانشاهی - بازآرایی نظام رسانه ای بدون توجه به دلایل شکل گیری وضعیت موجود رسانه ها و بدون تامل در وضعیت مطلوب رسانه ها ممکن نیست. بی شک عوامل مختلفی در شکل گیری وضعیت موجود سهیم اند اما یکی از مهماترین و زیربنایی ترین دلایل به نوع نگاه و رویکردی بازمی گردد که به چرایی رسانه ها وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



  از زمان پهلوی اول به دلایل شرایط آن دوران نوع نگاه به توسعه معادل با ساختن بود. ریشه های شکل گیری این نگاه که «تجدد گرایی آمرانه» نام گرفت به روشنفکران عصر مشروطه نیز بازمی گردد.

   به واسطه بی سوادی و ناآگاهی عامه مردم و بی ثباتی، اغلب روشنفکران و شاید عامه هوادار نوعی دیکتاتور یکپارچه ساز و سازنده بودند که ایران را مقتدرانه بسازد. در این نگاه و چارچوب، حکومت همچون ماشین بولدزری برای ساختن تعریف می شد و بر این مبنا، رسانه اساساً روابط عمومی حکومت و کمک کننده به پیشبرد پروژه ساختن ایران تعریف می شد.

  در واقع رسانه ها «تریبون» صاحب منصبان و «ویترین» سازندگی تعریف می شدند تا اخبار زبردستان را به زیردستان منتقل کنند تا آنها نسبت به خدمات مطلع شوند. در این نگاه انتقاد به معنای نوعی چوب لای چرخ بولدوزر آبادگر گذاشتن و اخلال در آن تلقی می شد.

در عصر پهلوی دوم نیز همین نگاه و رویکرد به توسعه و به دنبال آن همین تعریف از رسانه غلبه داشت.


  پس از انقلاب در پی یک دوره کوتاه همین رویکرد به توسعه در دوران پس از جنگ به دلیل نیاز به ساختن ویرانی های جنگ تحمیلی به نوعی بازتولید شد و «سازندگی» بر صدر نشست و مشروعیت یافت. بر این مبنا همان نگاه به رسانه به عنوان «تریبون» مسئولان آبادگر ادامه یافت. رسانه ها وظیفه کمک به سازندگی را یافتند و به نوعی «روابط عمومی حکومت سازنده» بودند.

  به نظر می رسد امروز و با گذشت چهل سال از عمر انقلاب و تغییر شرایط اجتماعی کشور، زمان آن است که تعریف از توسعه و به دنبال آن در نگاه به رسانه تجدید نظر جدی صورت گیرد.

   توسعه مترادف ساختن نیست بلکه محور توسعه شهروند است. از این رو وظیفه رسانه توان‌مند کردن شهروندان است. با این نگاه، دیگر وظیفه رسانه رساندن اخبار زبردستان و حاکمان به زیردستان نیست بلکه ایجاد گفت و گو بین منتخبین جامعه برای اداره کشور و نخبگان جامعه برای شناختن مسائل، صورت بندی آنها و درک اولویت ها و بهترین راه های مواجهه با آنها است.

   رسانه «روابط عمومی نظام» نیست بلکه ظرف گفت وگوی ملی برای «توان‌مند کردن نظام سیاسی» است. چرا که توان‌مندی با گفتگو حاصل می شود. علوم انسانی با گفت وگو پیش می رود. خرد جمعی حاصل گفت وگوست. با گفت وگو، درک متقابل مردم و حکومت شکل می گیرد و اعتماد سیاسی ارتقا می یابد.

  زمان تغییر از رسانه به عنوان «تریبون نظام» و «ویترین نظام» است و این را باید به گفت وگوی ملی گذاشت که رسانه اگر ظرف گفت وگوی ملی نباشد اصلاً رسانه نیست.

   اگر در گذشته، قدرت حکومت در داشتن روابط عمومی قوی تعریف می شد و این نقش از رسانه ها توقع می رفت، امروز قدرت یک نظام سیاسی در مدیریت گفت وگو بین ایده ها و دیدگاه های مختلف برای شناخت و حل مسائل کشور است.

   اگر در گذشته همبستگی ملی مترادف یک دست سازی و ندیده گرفتن تفاوت ها و سرکوب تضادها بود، امروز همبستگی ملی در گرو پذیرش تنوع و گفتگوی ایده ها و سلایق متفاوت است.

   تغییر نگاه به توسعه، نقطه عزیمت تحول رسانه ها است. کار حکومت، ساختن نیست بلکه مدیریت کردن است و مدیریت یک جامعه یعنی مدیریت گفت وگو و این تعریف رسانه هاست که ظرف گفت وگو باشند.

   این امروز یک انتخاب نیست بلکه یک اجبار است. چون اساساً اکوسیستم صنعت رسانه تغییر کرده است و دوران تلویزیون به عنوان رسانه یکه تاز و یک پارچه ساز و حاکم بر عموم به سر آمده است. رسانه ها وارد عصر رسانه های اجتماعی شده اند عصری که در او رسانه ای که تعاملی نباشد رسانه نیست.

   امروز همه استودیوهای تلویزیون های خبری، مجهز به امکانات گفتگوی تصویری با کارشناس است چون با پلتفورم های اجتماعی و نرم افزارهای موبایلی به تعبیر هرمیدا «خبر ما را همچون هوایی که تنفس می کنیم در بر گرفته است» و حالا کار رسانه های خبری تکمیل و تحلیل خبر است. حالا وظیفه خبرنگار تلویزیونی تهیه بسته ای است برای باز شدن خبر و رفتن به عمق. او باید مدام برای شناخت و تحلیل یک خبر مدیریت گفتگو کند بین دو کارشناسی که نگاهی متفاوت به رویداد دارند.

   کار خبرنگاری وارد یک فضای فرهنگی دیگری شده است. اینکه رسانه های رسمی ما آنچنان که توقع می رود مورد اقبال نیستند فقط به دلیل کاهش اعتماد سیاسی و مسائل گفتمانی نیست بلکه ریشه در عقب افتادن از این فضا هم دارد. برای مثال ارزش خبری شهرت آنهم به طور غلیظ مبنای کار رسانه های رسمی ما است، چیزی که همیشه مطبوع مخاطب نیست. ذائقه مخاطب امروز، نحوه ارائه خبری مسئول مدار را پس می زند. بسیاری از رسانه ها برای شناخت ذائقه مخاطب تحریریه کامنت ایجاد کرده اند.

   با این مخاطب بی شکیب و پرشتابی فناوری ها، تحول در رسانه ها نه تنها مطلوب که امری ناگزیر است. از این رو، آنچه «بازآرایی نظام رسانه ای» نامیده شده است را به فال نیک می گیرم اما این تحول و بازآرایی در صورتی کامیاب و گره گشاست که بر مبنای مختصات انقلاب دیجیتالی و فضای اکوسیستم نوظهور رسانه ها و عصر رسانه های تعاملی باشد. همچنین بر مبنای نگاه و تعریفی تازه از چرایی رسانه ها که متناسب با این فضای جدید است؛ یعنی رسانه به معنای ظرف گفتگوی ایده ها و سلایق و نه رسانه به معنای به اصطلاح روابط عمومی مسئولان؛ که این رسانه ساختارش سلسله مراتبی، و خبرنگارانش کارمندگونه اند و مبنای کارش شهرت محوری است و دیگر خصوصیاتی که دیده ایم و خوب می شناسیم و اما یکی از مهمترین ویژگی های رسانه مطلوب نه ساختار چابک یا خبرنگاران چند مهارته و توانمند بلکه داشتن استقلال حرفه ای است.

   با استقلال حرفه ای، پاسخگویی و شفافیت در حکومت ممکن می شود و در واقع حکمرانی خوب در گرو رسانه های دارای استقلال حرفه ای ممکن می شود.

   پس از عملیات تروریستی در قندوز افغانستان و کشتار مردم نمازگزار، بارها گفته شد که چرا رسانه های بزرگ جهانی آنچنان که باید به این جنایت نپرداختند اما جای این سوال هم هست که چرا کشور ما یک برند رسانه ای بین المللی موثر ندارد.

در تحول و بازآرایی نظام رسانه ای باید برندهای رسانه ای را همچون سرمایه های ملی دید که با همه تنوع و تقابل شان در نقدها و تنش در گفتگوها در نهایت اعتماد و لذا مشارکت جمعی برای حل مسائل اقتصادی و اجتماعی را ارتقا می دهند و از این رو پشتوانه نظام سیاسی هستند.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: روابط عمومی تعریف می شد رسانه ها نیست بلکه رسانه ای گفت وگو ظرف گفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۰۸۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعریف ۷۵ پروژه در قالب ۵۲ تصفیه‌خانه برای ۹.۳ میلیون نفر

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور گفت: در بخش فاضلاب ۷۵ پروژه در قالب ۵۲ تصفیه‌خانه برای ۹.۳ میلیون نفر جمعیت کشور تعریف شده است که شاخص برخورداری از فاضلاب را در کشور به عدد ۵۷ درصد برسانیم. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شازند، هاشم امینی پیش از ظهر امروز در آیین بهره‌برداری از طرح مجتمع آبرسانی شهید سلیمانی شهرستان شازند اظهار داشت: صنعت آب و فاضلاب وظیفه تأمین آب شرب و بهداشتی مردم، جمع‌آوری و انتقال فاضلاب را عهده‌دار است، در دولت سیزدهم با تأکید آیت‌‍الله رئیسی در خصوص کار جدی در حوزه زیرساخت‌هایی که می‌توانند رفاه و آسایش را برای مردم به ارمغان بیاورند و زیرساخت‌های توسعه پایدار را به همراه داشته باشند و چرخ صنعت، اشتغال و غیره بچرخد نیز صنعت آب و فاضلاب کشور با وزارت نیرو در این حوزه تلاش خوبی را در قالب برنامه‌های پیشنهادی آغاز کرده است.

وی افزود: در بخش فاضلاب 75 پروژه در قالب 52 تصفیه‌خانه برای 9.3 میلیون نفر جمعیت کشور تعریف شده است که شاخص برخورداری از فاضلاب را در کشور به عدد 57 درصد برسانیم که یکی از پروژه‌ها تصفیه‌خانه فاضلاب شازند و آستانه است که امروز نخستین انشعاب فاضلاب نصب می‌شود و مردم از نعمت مفید و توأم با سلامت و بهداشت شبکه فاضلاب بهره‌مند می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: یکی دیگر از اقدامات ارزشمند در راستای حفاظت از منابع آب؛ استفاده از ظرفیت صنایع برای استفاده از پساب است، امروز در دنیا و کشور نگاه به موضوع پساب تغییرها کرده و پساب به عنوان منابع آبی برای به گردش درآوردن چرخ صنعت قلمداد می‌شود. در سطح استان و شهرستان شازند پیگیری‌های متعددی برای اتصال صنایع به پساب فاضلاب انجام شده است، به طوری که پتروشیمی در قالب پایداری صنعت در این شهرستان و نگاه مسئولیت اجتماعی به مسئله پساب ورود پیدا کرد و می‌تواند از این پساب برای به گردش درآوردن چرخ صنعت و پایداری صنعت و عدم آلوده‌سازی چاه‌های آب شرب و عدم  برداشت از آب شرب و زیرزمینی و سطحی از ظرفیت پساب استفاده کنند که قرارداد آن با حضور رئیس جمهور منعقد شده‌ است.

امینی عنوان کرد: بخش دیگر از پروژه‌های مهم  آبرسانی دولت برای اقصی نقاط کشور، آبرسانی برای حدود 5.7 میلیون جمعیت کشور بوده است، 25 پروژه آبرسانی در دولت سیزدهم در سطح کشور برنامه‌ریزی شده است که تاکنون 15 پروژه در سطح کشور به مرحله بهره‌برداری رسیده است و که یکی از آن طرح تصفیه‌خانه شهید سلیمانی است که شهر آستانه و شازند و 10 روستا را از آب کیفی برخوردار می‌کند. تعلق خاطر و نگاه دولت به تأمین آب شرب و بهداشتی در قالب تأمین اعتبار صورت گرفت و 130 میلیارد تومان اعتبار به پروژه شهید سلیمانی شهرستان شازند اختصاص پیدا کرد تا امروز با حضور مردم و مسئولان محلی به بهره‌برداری برسد.

وی با اشاره به طرح جهاد آبرسانی در سطح کشور، ادامه داد: اتفاق بزرگی در کشور در راستای تأمین آب پایدار کمی و کیفی روستاهای کشور اتفاق افتاد و دولت برنامه‌ای در قالب جهاد آبرسانی ارائه کرد تا برای 10 هزار روستا در کشور آب پایدار تأمین شود که تاکنون برای بیش از 5 هزار و 200 روستای کشور آبرسانی انجام شده است و با تأکید رئیس جمهور مقرر شد تا پایان سال 1403 آبرسانی به باقی روستاها انجام شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور بیان کرد: طرح جهاد آبرسانی با حضور خیرین آبرسان و قرارگاه امام حسن مجتبی(ع)، سپاه پاسداران و بخش خصوصی انجام می‌شود و یکی از طرح‌های اثرگذار و مؤثر نظام بعد از انقلاب اسلامی بوده است. در گذشته برخی از نقاط کشور مانند سیستان و بلوچستان حتی آب نداشتند، اما امروز به برکت جمهوری اسلامی تمام شهرها و روستاهای کشور از آب شرب سالم بهره‌مند می‌شوند که این مهم به جهت تلاش شبانه‌روزی مسئولان کشور است.

امینی تصریح کرد: با افتتاح طرح‌های آبرسانی در روستاهای شهرستان‌های شازند و آستانه نیز اکنون از شرایط بسیار مطلوبی برخوردار هستند و 100 درصد جمعیت شهری و روستایی شهرستان شازند از آب سالم و بهداشتی مطمئن برخوردار خواهند شد. در بعد فاضلاب با حضور مجموعه صنایع استان و ادامه کار و تکمیل تصفیه‌خانه نیز مردم باید خرید انشعاب فاضلاب را در اختیار گیرند که با این کار هم آلودگی را از محل زندگی خود دور کنند و هم با جمع‌آوری فاضلاب، فاضلاب تصفیه می‌شود و به آب ارزشمند و سالم برای به گردش درآوردن چرخ صنعت و اشتغال تبدیل می‌شود و مدیرکل استان باید در واگذاری حقوق انشعاب به صورت بلندمدت به مردم این دو شهرستان کمک کنند.

انتهای پیام/711/

دیگر خبرها

  • دروغ اجباری؛ سیاست رسانه‌های مدعی آزادی
  • تصویر روز ناسا: کهکشانی مارپیچی با طراحی عظیم
  • ضرورت آرایش‌جنگی رسانه‌ها دربرابر رسانه‌های نظام سلطه
  • ضرورت آرایش جنگی رسانه‌های کشور در برابر رسانه‌های نظام سلطه
  • صهیونیست‌ها ناچارند تسلیم شوند
  • تعریف ۷۵ پروژه در قالب ۵۲ تصفیه‌خانه برای ۹.۳ میلیون نفر
  • توانمندی دفاعی ایران از نگاه غرب؛ از فتوشاپ تا تغییر محاسبات
  • معلمی از نگاه معارف اسلامی یک شغل نیست، بلکه یک مجاهدت است
  • (ویدیو) تعریف متفاوت محسن هاشمی از فائزه، مهدی و میرحسین موسوی
  • «بی حجابی» گره‌ای که با دست باز می‌شود